понеделник, 9 юни 2014 г.

ул. Шишман

Сега, когато не мога да излизам, ми липсват безцелните разходки, които те залисват в безвремието и неподвижния си въздух... Най-много обичам да е неделя следобед, а градът да е съвсем пуст и ние да се шляем по улиците му, сякаш последни туристи в един забравен и изгубен свят. Тогава имам време да се озърна и да вдигна очи, да видя сградите и да почувствам миризмите... Улица "Шишман" винаги е била чудесно място за подобни неделни маршрути. Тя напомня с нещо уличките из малките очарователни градчета в Италия, космополитизма на артистичния квартал Гринидж Вилидж в Ню Йорк, уютния хаос на студентските обиталища като Латинския квартал в Париж или пък Трастевере в Рим.

А и сама по себе си улицата е уникална street art инсталация - всичките кутии на Електроразпределение-София греят с интересни и духовити изображения,
част от проекта на Трансформаторите "Улица кутиена", който впоследствие заля целия град. 

Като тръгнете от "Графа", където вече сте си купили печени кестени, див чесън и хубави череши, първо се спрете в няколкото магазинчета от дясно - прекрасен мъничък бутик за дрехи, в който можете да намерите нестандартни, елегантни и екстравагантни италиански тоалети - често намалени на достъпни цени, а и да си побъбрите с момчето, което винаги е готово да ви услужи и да ви даде експертен съвет:
До него има магазин за български обувки, които са много удобни. Ако е лятна привечер - непременно ви съветвам да спрете в стаааарата "Мама Мия", но не само, за да ядете пица, а защото дворчето наистина напомня някои от най-привлекателните италиански вътрешни дворове, в които съм попадала! Доскоро на втория етаж имаше очарователна тераса, от която се наслаждавахме на гледка към църквата и околните прозорци, както и на силния вятър, който - точно на това място - се вихри и променя посоката си като на палубата на кораб. 

Малко по-надолу по уличката ще попаднете на великолепна книжарница с изключително богата англоезична колекция. Освен впечатляващо големия избор от художествена литература на английски, там можете да намерите хитри подаръци - смешни, малки игри и закачливи сувенири, които (ненаситно) искам да притежавам всичките! 

Откакто ми представиха традицията на Немския предколеден календар - Adventskalender (малки торбички с подаръчета за всеки ден от 1-ви Декември до Коледа), аз съм чест гост в тази велика книжарница - там намерих джобен Морски шах, малък изящен компас, стерео разделител за книга със снимка на Beatles от обложката на "Sgt. Pepper's", дъждобран за колоездачи, метална консерва-касичка с винтидж мотив и смешен надпис "Събирай за нов дом", дървени зарчета, цветен калейдоскоп и всякакви други безполезни, приятни на вид и пипане, джунджурии! 




Ефектно облеченият продавач е готов да ви демонстрира всички игри, а и самият той подозрително напомня на герой от приказка:

Същото важи за магазинчето на 100 м. зад ъгъла, на ул. "Венелин" - "Без паника". Там също има невероятни хитрини, подходящи за подарък, ако човекът, на когото ще го правите, има чувство за хумор - като часовник, който върви наобратно; комплект инструменти във форма на кредитна карта; джобно фенерче-крушка; кашлящи пепелници и лабиринти за мравки; белязани карти и какви ли не други безполезни и интересни артикули. 

На ъгъла, знаете, е книжарница "Хеликон", а срещу "Без паника" е магазинът, прочул се със своите тежки, ароматни и черни хлябове, "Слънце и луна" - ако сте маниаци на тема еко, био и т.н. храни. Там е и древният бар "Родерик", запазил се почти същия от нашите студентски години, когато съм го посещавала включително и с театрален костюм - дълга електрикова копринена рокля на принцеса (?!). До него има чудесен, елегантен ресторант с интересна средиземноморска кухня и бели покривки. Легендарното 7-мо училище няма нужда от коментар - навремето не отидох да уча там, защото се говореше, че статуите отпред се покланяли на всяка ученичка, която съумеела някак да се дипломира девствена:-))) 
Но без съмнение то си е старо, хубаво софийско училище.
Следващият "блок" предлага магазинчета за гердани, шарени тюлени пачки за всяка възраст, чанти, български обувки, спортни облекла, супи и салати - в едно еко-био бистро, заместило любимия ни навремето здрачен "Клуб 703" с богатото му капучино, тъмно-червените стени и черно-белите снимки на джазови музиканти по тях; старата закусвалня "Тропс"...

Пак там се намира и един от най-първите магазини за  италиански обувки Franca Danila (предложил най-удобните, елегантни и издръжливи боти, които съм имала!), нови малки бутици за дрешки, бельо, диетичен магазин за диабетици със здравословни храни, както и хубав плод-зеленчук с ефектни, лъскави и редки плодове и зеленчуци. 

Точно на ъгъла с "Гурко" можете да си купите екстравагантни дизайнерски рокли, а след това е "Билковата" 
- място, което едно време вреше и кипеше, и ни привличаше неудържимо със съмнителната си слава - гледам, че и сега не остава празно. 
    


След вкусните вити баници на ъгъла на "Славянска" и задължителното посещение в аптека "Мая",
където ще бъдете обслужени от самата широко усмихната Мая (това е филиал, оригиналната аптека е на гърба на театър "Сълза и смях" и ул. "Славянска"), има и две галерии, източен магазин за сувенири с много чудновати находки, плочи, дискове и книги;


 и този - скъп, но много очарователен бутик за дизайнерски дрехи с чудна куклена къща на витрината - раят на Порасналите Пипита:




Следват любимите ми супи, където винаги спирам - те са най-разнообразни, в огромно количество и много вкусни: всеки ден изборът е между поне четири - спанак, сьомга, пиле, карфиол, леща, нахут,  коприва... Великолепна идея, чудесно изпълнение! Младите домакини са винаги любезни, а последния път тайно ги видяхме как дават супа на една бедна, но усмихната възрастна бабичка, която им потропа срамежливо на прозореца... 



Можете да спрете за едно Мохито в бара в къщата на бившата ясла, който има и градина... 
Да си купите шоколадови бонбони Линд на грамаж... Да посетите и още два магазина за тоалетчета... Да премерите поредните обувки... И да не забравяте да гледате в краката си, защото творческото вдъхновение на собствениците на дюкянчета има своите забележителни образци по паважа...




Книжарницата на ъгъла е много добре оборудвана (последно там ме учуди присъствието на юбилейно, джобно издание на английски на култовите книги на Айн Ранд "Изворът" и "Атлас изправи рамене"?!), а в магазинчето за лакомства до нея пък попаднахме на страшно вкусна турска халва. Зад ъгъла е италианският магазин за деликатеси - освен задължителните моцарела и спагети, там можете да си купите голям плик с красиви целувки, домашно изпечени сладкиши от многолистно тесто или типичните сладки сухари канточини.

Неусетно сте стигнали Опашката на коня. Убедени, че Шишман крие всякакви наслади. Ако имате още неудовлетворени желания и време - завийте наляво по "Аксаков" и ще попаднете на нови изненади, а в този случай финалът на вашето пътешествие несъмнено трябва да е готиният бар-лаундж "Мото" с тихата си, зелена градина - едно от скритите съкровища на София. Ето там можете да четете книгата си цял следобед, а мъркането на котките ще е единственият звук, нарушил вашето усамотение. Приятна неделя!    


2 коментара:

  1. Благодаря Ви, за прекрасната , романтична разходка по ул."Цар Шишман".

    ОтговорИзтриване
  2. Така откриваме ъгълчета от София, на които не обръщаме внимание в забързаното си ежедневие.. хуабво е, че Вие ги виждате, благодаря Ви Искра !

    ОтговорИзтриване