Много обичам да готвя. Струва ми се сякаш
това е форма на изкуство, много по-древна, по-достъпна и автентична от
останалите. Вдъхновяващо е да готвиш за някого, така ястието придобива вкуса на
чувството ти към този човек... Харесва ми да експериментирам и да си измислям,
а за да стане едно ястие хубаво, не е тайна - трябва да си в добро настроение и
да готвиш с любов. Преди да ви представя моя филм по темата - "Хляб и
шоколад" - с кръстницата на магическия реализъм и първата писателка,
въвела рецепти в романите си - мексиканката Лаура Ескивел, ще ви дам рецептата
на този немски сладкиш.
Поводът да направя чийз кейка беше гостуването на мои скъпи приятелки. Винаги е приятно да направиш ефектен десерт, когато ще имаш гости... Но горещо го препоръчвам, защото е лесен, а вкусът му се запомня и е нестандартен, печен (за разлика от американския), уханен - много празничен... Публикувам тази рецепта, защото скоро ще свършат ягодите!:-) Ягодовия сироп отгоре съм добавила - много свеж. Както знаете, истинският готвач се познава по десерта.:-)
Поводът да направя чийз кейка беше гостуването на мои скъпи приятелки. Винаги е приятно да направиш ефектен десерт, когато ще имаш гости... Но горещо го препоръчвам, защото е лесен, а вкусът му се запомня и е нестандартен, печен (за разлика от американския), уханен - много празничен... Публикувам тази рецепта, защото скоро ще свършат ягодите!:-) Ягодовия сироп отгоре съм добавила - много свеж. Както знаете, истинският готвач се познава по десерта.:-)
Немски
чийз-кейк:
Тесто:
200
гр. брашно
75
гр. захар
75
гр. масло
1
яйце
½
пак. Бакпулвер
(Аз го направих с мързеливо
бисквитено тесто – 200 гр. маслени бисквити и 100 гр. масло се смилат на трохи в блендера и
се притискат по дъното и стената на формата (23 см.) – ефектът е поразителен:-))
Пълнеж:
125
гр. масло
225
гр. захар
1
пак. ванилена захар
1
пак. крем нишесте (Йоткер например - предвиден за топлинна обработка!) с вкус на ванилия
3
яйца
1
кофичка Cottage cheese/ Quark – 500 гр. (намерих в Лидл)
1
кофичка заквасена сметана (200 гр.)
1пак.
сладкарска подсладена течна сметана (200 гр.)
Бързо
правиш тестото с размекнатото масло и разпределяш по намаслена форма, като изтегляш
по ръба 2-3 см. нагоре.
Смесваш
и разбъркваш всички продукти, сладкарската сметана разбиваш с миксер на крем и
добавяш.
Разстилаш
върху бисквитеното тесто и печеш 1 час в предварително загрята на 180 фурна.
Предложение
от мен: слагаш една разполовена ягода отгоре, заливаш със сос от смлени в блендера 300 гр. ягоди с няколко лъжици кристална
захар и сока от 1 лимон – страхотен вкус!:-)
Не може чийз кейк да е немски. Това е противоречие на термините. На немски ще е я гол щтрудел, я нещо подобно. Моето мнение може да бъде променено само ако така наречения чийз кейк ми е поднесен за дегустация. ;-)
ОтговорИзтриванеТака де - вий, американците, не признавате нищо от Европата:-) Kasekuchen ако бях написала - нямаше ли по-лошо да ти стане?! Ти ела насам, мила ми Марина и веднага ще ти го поднеса!!!
ИзтриванеСъгласен съм с Марина - щом е немски неможе да е чийз. Би трябвало да "киезе" нещо си. А и немски слакиш без "заане" ...
ОтговорИзтриванеНо с удоволствие би хапнал едно парче.
Успех с блога Искра.